Stiletto, sözcük anlamı olarak "kılıç gibi ince ve keskin" anlamına gelmektedir. Bu sözcüğün bir ayakkabı stiline isim olması da stiletto ayakkabının topuklarının inceliğidir.

Erkekler için ayakkabı, çoğunlukla giyim tarzına uyum sağlayan ve ayakları dış etkilerden koruyan bir giysi parçasıdır. Ancak kadınlar için ayakkabı, stilin, kişiliğin, ruh halinin bir dışavurumudur. Bir kadın sadece ayakkabısını değiştirerek, ruh halini değiştirebilir. Babetle tamamlanmış bir kıyafetin içerisindeyken cıvıl cıvıl küçük bir kız çocuğu şirinliğinde davranan bir bayan, yalnızca bir stiletto giyerek bir anda bir dişiye dönüşebilir. Dışardan bakan bir erkek, stiletto giymiş bir kadının kendini ne kadar seksi hissettiğini, bir anda bu moda nası geçiş yaptığını tahmin bile edemez.

Topuklu ayakkabı içerisinde bir kadın kendisini olduğunda daha güçlü, daha çekici ve dokunulmaz hisseder. Hele bu ayakkabı, herhangi bir topuklu ayakkabı değil de bir stilettoysa, buna bir de dişiliğin ön plana çıktığı bir kimlik eklenir ve bu duygu giderek alışkanlığa ve tutkuya dönüşür. Kişilik bunun üzerine kurgulanır ve stiletto bir ayakkabı değil bir yaşam tarzı olur.

Stiletto ayakkabı giyen kadının çekici olmasının en önemli unsuru bacak biçimidir. Beden boyu - bacak boyu orantısında bacak boyu uzun olan kadınlar tarafından giyildiğinde stilettoların çekiciliği kat kat artar. Ama bu bacak boyu kısa olan kadınların giyemeyeceği anlamına gelmez, tam tersine bacakları uzun gösterdiği için kısa bacaklı bayanlar tarafından özellikle tercih edilmelidir.

Stiletto giymenin diğer bir kuralı da, o incecik topuklar üzerinde tıpkı bir babet giymişcesine rahat yürüyebilmektir.  Geniş adımlar atarak diz kırılırken beden arkaya doğru yaylanmalı ve denge bu şekilde sağlanmalıdır. Üzerinde dengesini sağlamakta zorlanan, sık sık bileğini burkan, tökezleyen bir kadın çekici olmaktan öte komik hatta itici olur. Bu nedenle öncelikle ayakkabı seçerken çok dikkatli olunmalı, öncelikle biçimine değil ayak yapısına uygun tasarlanıp tasarlanmadığına bakılmalıdır. Yeni bir stiletto ayakkabı alırken uzun süre denenmeli, hatta aldıktan sonra mutlaka evde birkaç saat giyilerek ayağın uyumu sağlanıp sonra dışarı çıkılmalıdır.