Küçük numara bayan ayağı, yüzyıllar boyunca birçok farklı kültürde ‘çekicilik’ sembolü olarak görülmüştür. Günümüzde birçok kadın, ayak numarasının küçüklüğünden ve istediği model ayakkabıyı, kendisine uygun numarada bulamamaktan şikâyetçi olsa da bu küçük ayaklar, kadınlarda gerçekten güzel duruyor.

Üstelik bu o kadar eski bir güzellik sembolü ki, çeşitli kültürde küçük kız çocuklarının ayakları büyümesin diye çeşitli uygulamalar yapılırdı. Örneğin, Çin’de 10. yüzyılda başladığı sanılan bir gelenek vardı. Bu geleneğe göre kız çocuklarının ayakları bandajla çok sıkı şekilde sarılıp (ya da gerekirse kırılıp) ayaklarının küçük olması sağlanıyordu. Bu o günlerde eş bulabilmenin tek yoluydu.

10. yüzyılda başlayan bu gelenek, 1911'de sona erdi, yani neredeyse 1000 yıl boyunca devam etti. Kız çocukları daha 4 ile 7 yaş arasındayken ayaklarının küçük kalması için ilk önce ayakları sıcak suyun içerisine sokulduktan sonra uzun süren bir masajla yumuşatılıyordu. Yumuşatma işleminden sonra ayak uzun bir bandajla, ömür boyu çıkarılmamak üzere sıkıca bandajlanıyordu. Bu işlem ayağın normal boyuta gelmesini engelliyor ve zamanla başparmak önde olmak üzere geri kalan dört parmak bölünerek ayağın altında kalıyordu. Böylece ayakucu sivri bir üçgen şeklini alıyordu. Giydikleri özel ayakkabılara ise 'altın lotus' deniliyordu. Bu uygulamanın neden olduğunu kangren yüzünden kız çocuklarının %10'u hayatını kaybediyordu. Sadece temizlik amacıyla zaman zaman çıkartılan bandaj, henüz oldukça küçük yaştaki kız çocukları için gerçekten çok acı verici oluyordu. Eskiden Çin'de ayağı bağlanmamış kadınların eş bulmalarına neredeyse imkânsız gözüyle bakılıyordu ki, erkekler de ayağı bağlanmamış kadınların ayakları hakkında ‘doğanın onlara verdiği ucube bir özellik’ şeklinde bir düşünceye sahipti.

Bu geleneğin nedenleri hakkında çeşitli teoriler var. Ancak en büyük sebebi olarak, erkeklerin küçük numara ayakları çekici bulmaları ve kadınları öyle görmek istemeleri, olduğu düşünülüyor. Ayrıca kadınların, özgürlüğünü kısıtlamak ve özgürce seyahat etmelerini engellemek de bu ilginç geleneğin sebeplerinden biri olarak görülüyor.

Çeşitli yöntemlerle ayak küçültme geleneği Çin kadınları arasında 20. yüzyılın ortalarına kadar devam etti.

Yani aslında küçük numara ayaklara sahipseniz, şanslı bayanlardan biri sayılabilirsiniz. Günümüzde bile ayağını daha küçük göstermek için, olduğundan daha küçük numara ayakkabı giyen ve bu yüzden çeşitli sağlık sorunları yaşayan bayanlar mevcut.

Üstelik küçük numara şık ayakkabı modelleri bulmak da eskisi kadar zor değil.

Bu sezonun modası renkli platform topuklu ayakkabılardan şirin babetlere kadar, tüm modellerin küçük numaralarını pabucino.com da bulmanız mümkün.

Üstelik küçük numara ayakkabınız, birkaç yıldır oldukça popüler olan dar paça pantolonlarla birlikte kombinlendiğinde oldukça şık ve trend duracaktır.