Düğüne hazırlığın belki de en zor yanlarından biri de gelinlik ayakkabısı seçmektir. Bembeyaz gelinliğinizin altında size özel ve farklı duracak ayakkabıyı seçmek stresli bir iştir. Ancak bazı püf noktalara dikkat ederseniz bu zor işin de üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.

Öncelikle, ayakkabınız gelinlik modelinizle uyumlu olmalı. Örneğin sade bir gelinlik giyecekseniz, çok süslü, gösterişli ve taşlı bir ayakkabı pek uygun olmaz.

Dilerseniz ayakkabınızı özel de yaptırabilirsiniz. Gelinliğiniz kırık beyaz, krem gibi bir renkteyse aynı renkte ayakkabı seçeneğiniz kısıtlı olabilir. Dolayısıyla gelinliğinizin kumaşından bir ayakkabı yaptırabilir ya da bir ayakkabıyı bu kumaşla kaplatabilirsiniz.

Bir ayakkabı satın alıp, üzerinde bazı değişiklikler yapılmasını da rica edebilirsiniz. Örneğin eğer gelinliğinizin üzerinde işlemeler ve taşlar varsa, ayakkabınızı da aynı taşlarla süsletebilirsiniz.

Şayet mini bir gelinlik giyecekseniz ve ayakkabılar ön planda olacaksa, özel tasarım iddialı modeller sizin için uygun olacaktır.

Ayrıca düğün alanında kullanılmış olan renk yoğunluğuna uygun bir ayakkabı seçerseniz düğününüzle tam olarak bir bütünlük sağlayabilir, böylelikle çok daha şık olarak algılanabilirsiniz. Düğün alanına uygun olarak giyinmek, sizi mutlaka bir adım öne çıkaracaktır.

Ayakkabınızı seçerken düğün alanınızın nasıl bir yer olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız. Kapalı salonlar, topuklu ayakkabılar için ideal alanlardır. Ancak kır veya sahil düğünü düşünüyorsanız o zaman başka şeylere de dikkat etmeniz gerekecektir. Açık hava düğününüz için, özellikle de sahil düğünü düşünüyorsanız, ayakkabınız öncelikle suya karşı dayanıklı olmalıdır. Kır düğünü için ise ayakkabınızın kısa topuklu veya topuksuz olması rahatınız açısından önemli bir ayrıntı olacaktır. Uygun babet seçeneklerini de düşünmeniz sizin için uygun olacaktır.

Ayakkabılar düğün günü saatler boyunca ayağınızda kalacağından, ayakkabıların rahat olması, ayağınıza tam oturması ve vurmaması çok önemlidir. Şayet çok yüksek topuklu bir ayakkabı seçerseniz gün boyunca koşturacağınızdan ayaklarınız ağrıyabilir ya da bilek burkma, sendeleme gibi talihsiz kazalara davetiye çıkarabilirsiniz. Ayakkabıların nikâh, fotoğraf çekimi, düğün dansı ve eğlence dâhil her aşamada ayağınızda olacağını hesaba katmanız sizin için çok daha sağlıklı olacaktır.

Gelinlik provaları esnasında henüz ayakkabı modelinize karar vermemiş olabilirsiniz; ancak kullanacağınız topuk boyuna mutlaka karar vermiş olmanız gerekiyor. Böylelikle düğün gününde gelinliğinizin boyu ile ilgili kötü bir sürprizle karşılaşmamış olursunuz.

Ayakkabı alışverişini son günlere bırakmamaya özen gösterin. Böylece evinizde ayakkabınızı test edebilir, ayağınızı alıştırabilir ve bir sorun olursa düzeltmek için gerekli vakti bulabilirsiniz.

Gelinlik ayakkabınızı alırken derisi yumuşak likralı modelleri seçmeye çalışın. Unutmayın belirli bir zaman sonra ayakkabının güzelliğinden ziyade rahatlığı ön planda olacaktır. Yumuşak derili ayakkabınızın esneme payı olacağından ayaklarınızda hacim genişlemesi olsa bile sorun çıkarmayacaktır.